Iarnă cinică

 Mă înalț în zbor deasupra unei ierni plictisite. Culoarea copacilor, a prafului răzleț sau chiar a câmpului nu-mi spune nimic. Nu pot răzbate până la sentimente privind nepăsarea constantă a iernii. Nimic nu deschide vreo ușă spre culori. Zilele sunt plânsete prelungi, iar nopțile, suspine înăbușite. 

Cumva iarna ne-a acaparat sufletele. Le-a închis în turnul citadelei, iar noi, oameni fără simțire, ne mișcăm robotic, programați să umplem cotidianul . Facem aceleași  gesturi. Ne ducem drumul înainte și înapoi pe urmele acelorași pași. Nu explorăm zone neînțelese. Nu spunem cuvinte vii, ci doar arii terne rupte din fițuica gândirii cotidiene. Soarele se teme. Stă ascuns după același gri atemporal. Vântul bate cuminte în ritm simetric fără adieri jucăușe sau zbateri extreme. Până și luna este lividă.  

Încărcați cu energie infimă, facem gesturi mărunte încercând să ne gestionăm resursele  atât de anemice. Nu consumăm în zadar vorbele și mișcările. Un zâmbet ne costă un sfert din energia primită pentru o zi întreagă. Un oftat este chiar mai scump și de-a dreptul inutil. O lacrimă are nevoie de energie în avans și te lasă în beznă pentru mai multe zile. Atunci treci inert prin toate focurile zilnice. Cântărești cu mare grijă forța interioară și constați că singura postură care te ajută să faci economii este impasibilitatea. Așa că o îmbraci cu lejeritate și o porți întreaga iarnă. Este rece și umedă ca pielea unui șarpe, dar o accepți. Însă nu poți să nu te întrebi: Oare câți dintre noi vom răzbi? Câți vom mai întâlni primăvara? Ochii noștri vor mai putea sorbi lumina? Simțurile se vor mai trezi din somnul lor prelung?  Vom mai fi noi înșine la capătul acestei ierni? 

Nu-i nimeni să-ți răspundă și treci mai departe. Momentul tău de cugetare te-a costat energia unei întregi săptămâni. Te surprinzi cu privirea încețoșată în mijlocul unui nod de artere fumegând de praf. Lumea nu s-a oprit în loc odată cu tine. Nicio ființă nu a băgat de seamă, iar tu pleci cu ochii transparenți căci nu mai deții văzul, doar pașii  te duc robotic pe același drum, înainte și înapoi spre locul de încărcare cu energie reciclată.

Comentarii

Top

Stare de veghe

Omul și-a pus Bunătatea în cui

Top 3 preocupări cotidiene

Mârțoaga la palat

Străfulgerare

La început de zbor

Echilibru egoist

Pietrele magice

Orașul celor 1000 de pietre

Ploaie de vară