Prinși în rutină

 Se întâmplă multe în viața ta, zi de zi, ceas de ceas. Uneori chiar o secundă aduce cu sine ce nu ți-a adus întregul an! 

Te-ai așezat într-o rutină comodă, molatică, pufoasă ca păturica din copilărie. N-ai vrea să schimbi nimic, iar viața ta devine un mecanism ciudat, repetitiv. Te ridici din pat, iei micul dejun, urmezi rutina dimineții, Pleci la serviciu, te întorci...aceeași rutină cotidiană. Se face seara și trăiești rutina cu familia. Și, nu doar că dorești această rutină a vieții, dar i-ai dat și o definiție. Ai numit-o bucuria de fiecare zi  sau ți-ai spus: Lucrurile merg pe un făgaș normal. Și rutina ta a fost asociată cu normalitatea, sănătatea și fericirea. Este neprețuită pentru tine. Ai pus-o într-un sipet de sticlă să o poți privi, fără să o atingi.

Dar ce se întâmplă când un lucru mărunt ca un ghiocel venit cu o mână tremurândă spre tine îți rupe rutina? Când o durere nouă, profundă, te seacă de zâmbete? Când lucrurile asupra cărora nu ai niciun control te prind în labirinturi nedorite? Când tot ce ai stă în balanța crudă a vieții? 

Să spunem pe nume celor ce transformă rutina. Imaginează-ți că te-ai trezit și mergi spre baie. Îți cauți periuța de dinți. Te privești în oglindă și-ți dai seama că ai uitat ce culoare are. Vezi periuțele aliniate și nu îndrăznești să întrebi. Te forțezi să-ți amintești acel lucru mărunt pe care-l făceai automat. Când în sfârșit ai găsit-o, pășești victorios spre aceeași oglindă și te privești. Ba, mai mult te vezi. Îți dai seama că rutina te-a închis în bula de cristal a timpului. Ai început să devii străveziu. Să te identifici cu lucrurile pe care le faci automat, zi de zi. Să capeți solzi de reptilă, aripi, în loc de mâini, gheare, în locul degetelor. Un plisc încovoiat a luat locul buzelor. Cine ești? Întrebi, dar nu primești răspuns. Îți pui masca și treci mai departe, spre bucătărie. Îți privești familia și n-o mai recunoști. Devii sfios. Nu pui întrebări, Privești rutina din afară. E bizară, însă poți înțelege de ce o cauți în fiecare zi. De  ce ai nevoie să o ții ferită ca pe o comoară. Ceva însă strigă în interiorul tău. Un foc năvalnic îți arde în măruntaie. Iei sipetul de sticlă și-l trântești de pământ. Răcnești ca un animal rănit. Plângi ca o furtună și râzi în hohote demonice! Vorbești și glasul îți pare străin. Momentul acela a devenit tăcere asurzitoare.Ți-ai resetat mecanismul. Ai respirat. Ți-ai destupat simțurile. Ai redevenit TU și acum aștepți un nou val.

Comentarii

Top

Stare de veghe

Omul și-a pus Bunătatea în cui

Top 3 preocupări cotidiene

Mârțoaga la palat

Străfulgerare

La început de zbor

Echilibru egoist

Pietrele magice

Orașul celor 1000 de pietre

Ploaie de vară