Fii râu!

 

Mergi doar înainte! Nu privi în urmă! Toate vijeliile ți-au umflat apele și ai trecut adesea peste albie, dar viața ți-a dat și timpuri line, vremuri senine. Ai curs ușor mulțumindu-i pentru fiecare norișor de puf lăptos. Ai dansat ca un fulg aninat de cer, în albia ta cu pietre șlefuite. Ai susurat și ai cântat cu păsările la răsărit, în asfințit și ai plâns cu ele în toamnele târzii. Ai clipocit vesel sub stratul de gheață, în iernile firești ale vieții și ai stat stingher, încătușat, furios, înspăimântat, trist sau doar melancolic, în anotimpurile stranii ale vieții.

 Fii râu să poți spăla albia făurită de trecerea timpului! Fii râu să poți plânge fără să-ți vadă nimeni lacrimile! Fii râu să poți da universului pietre sculptate de curgerea ta ireversibilă! Dar, uneori, opintește-te în ramurile adunate de furtuni ca stavilă în fața ta! Tulbură-te în așezarea ta și caută cu forța minții calea către drumul tău!

Fii râu cu ape reci și limpezi! Lasă drumeții să-și caute clipe de aninare în abisul tău limpid! Nu îndepărta nici floare, nici pom, nici pasăre, nici om! Ia frunzele și petale cu tine! Poartă-le în vălurele catifelate sau în vuietul furtunii! Ia cu tine și gânduri și povețe, dar drumul să fie dar de tine știut!

Fii râu să poți cânta cu viața alături! Să făurești o splendidă orchestră ce-și ascultă dirijorul! Să nu te ferești de vibrato-ul strident  al cerului înfuriat! E viața însăși! E seva întregii vieți ce se clădește în jurul tău!

Fii râu să dormi în legănatul lin! Să porți cu tine copilul, tânărul, adultul și bătrânul ce vei deveni, într-o zi, nu astăzi!

Comentarii

Top

Stare de veghe

Omul și-a pus Bunătatea în cui

Top 3 preocupări cotidiene

Mârțoaga la palat

Străfulgerare

La început de zbor

Echilibru egoist

Pietrele magice

Orașul celor 1000 de pietre

Ploaie de vară